Навярно сте забелязвали, че напоследък интерактивни сайтове на сгради се появяват ежедневно в Интернет.

За да се появи един сайт в Интернет е необходимо някой да вложи време и средства в създаването му или  казано по-кратко - да инвестира. Разбира се, нито една инвестиция по света не се прави, ако не се очаква във времето тя да донесе някакви ползи - било то материални или нематериални. 

В настоящата публикация няма да разглеждаме точно дивидентите от създаването на подобен сайт, а по-скоро ще се опитаме да разясним механизма защо тези сайтове в крайна сметка работят.

За да направим това нека да погледнем нещата от една малко по-далечна перспектива.

А тук централна роля играят … социалните мрежи!

В тях ние споделяме, използваме ги за намиране на информация, за работа и за какво ли още не. Наред с това, те трайно промениха живота ни и културата на размяната на информация като цяло. Дали за добро или за лошо - може би предстои тепърва да разберем. Но понастоящем те са факт, който никой от нас не може да подмине!

Едно от нещата, които се преобърна на 180 градуса е именно споделянето на графична информация под формата на снимки и видео клипове. Ако не сте убедени, отворете произволна социална мрежа и вижте колко неща вашите приятели са “постнали” само за последния един ден.

Ако проследим генезиса на събитията, в началото всичко това беше статично. Постепенно във времето се добавяха различни функционалности - като например цъкайки на снимката да се зарежда следващата. Така нещата се развиха и днес като се разхождате по дадена снимка алгоритми сами намират кои ваши приятели са на снимката, къде са били и прочие.

Казано накратко хората свикнаха с това снимките да не са една статична картинка, а нещо “живо”, с което те могат да “общуват”.

Така, това доведе до изместването на фокуса на хората. Все по-трудно е да накарате някой да вложи вниманието си в какъвто и да е статичен материал - било то текст или изображение и обратното - "живите" изображения и видеото правят хората много "по-внимателни" в онова, което се показва на екрана пред тях. 

Точно тук се крие и разковничето за това защо в крайна сметка интерактивните сайтове на сгради са успешни.

Генерира се внимание.

Дори и да имате най-красивите визуализации, ако те са статични “вниманието”, което им се отделя е ограничено.

На другия полюс, ако някой сам е стигнал цъкайки първо върху самата сграда, после върху етажа до някакво помещение - то той вече е много по-концентриран върху случващото се на екрана. Най-малкото, защото е зает в крайна сметка да "управлява" онова, което вижда. 

Това, разбира се, е една страхотна новина за тези, които предлагат помещенията, защото ако потребителя гледа с внимателно към плана на апартамент, които иска да купи или наеме, то шанса той да започне да разпределя мислено мебели си върху този план се увеличава значително.

А решението за покупка или наем на недвижим имот става точно в този момент, когато някой разпредели мислено мебелите си върху картинката която вижда.

Казано в резюме - успеха на интерактивните сайтове на сгради се дължи в голяма степен на по-голямото внимание, което хората отделят гледайки интерактивно съдържание.

Тук в selapt.com, ние се опитваме да ви дадем достъпна и бърза възможност да избягате от статичното като създадете и управлявате сами интерактивни сайтове на Вашите сгради.