Разгледахме скоро статистиката за това какви са купувачите на недвижими имоти в България. Оказва се, че типичния купувач е относително млад човек, с висше образование, работещ в различни сфери свързани с високо-интелектуален труд - ИТ, инженерни услуги, мениджмънт, маркетинг и др.

Доста широк спектър от дейности. Едно нещо, обаче, е общо за всички тях - те всички прекарват доста време в Интернет.

Така ако някой от тях е решил да купува или наема имот, то първото място на което ще погледнат е точно там - в мрежата!

Това е и първата причина за да имате Ваш сайт за сградата Ви, а именно да сте точно там където хората търсят.

Наред с това, отношението се променя драстично.

Помолихме преди време посетителите ни да ни кажат защо посещават сайтове на сгради.

Отговорите гравитираха основно около няколко лайтмотива - "разглеждането в Интернет ми спестява време", "тези хора са направили сайт, значи са в крак с модерните технологии" или "те имат сайт, значи държат на своето име и реноме".

Друг важен аспект е обработването на информацията.

На човек, който не е врял и кипял в строителството му трябва малко време и спокойствие за да може да осмисли как бил живял в едно или друго жилище.

Никой не може да бъде напълно предразположен, ако е някаква формална среда - офис, кантора... Доста по-добре е да можеш да разгледаш помещенията, които се предлагат в дадена сграда, докато гледаш вечер телевизия, например.

Избора на недвижим имот винаги е било съдбоносно решение. Човек не го прави всеки ден, затова му е нужна много повече информация за да направи максимално добре.

Така извода се налага от само себе си. Това да имаш сайт на своята сграда далеч вече не е лукс, а необходимост.

И така тук веднага изниква въпроса на въпросите - колко ще струва това?

За да отговорим на този въпрос ще приемем хипотетичната ситуация, в която Вие строите нова сграда. Нека приемем, че сградата е на 10 етажа, има по до 8 апартамента на етаж.

Фазата на продаване на сградата рядко надминава 2 години, но с цел яснота нека да приемем срок от 24 месеца, в които на Вас ще Ви е необходим сайт. След това време, Вие ще сте продали всичко.

Най-голямото перо в разходите за един уеб сайт е самото му създаване. Тук цените могат да варират в голям диапазон, в зависимост от техническите изисквания които поставите, хората които сте решили да ангажирате и още редица фактори.  

Но нека приемем, че не целта Ви не е да имате нещо грандиозно, а по-скоро функционално. В такъв случай бюджет от 1500 лв може да бъде достатъчен за разработката на подобен сайт.

След като сайта Ви е готов, той трябва да стане достъпен за хората по света. За това са необходими разходи за хостването на сайта и евентуален домейн. Добра практика е закупуването на сертификат, който да гарантира, че няма да имате проблеми с маркирането на сайта Ви като несигурен.

Тук фактор за цената отново е и сложността на решението Ви. Но вече приехме, че не Ви е необходимо нещо грандиозно. Така срещу сума от около 30 лв на месец би трябвало да Ви стигне за това перо.

Третото съществено нещо е поддръжката.

Нито един сайт в света няма как да бъде пуснат и да не необходима грижа за него, ако не ежедневно но поне веднъж седмично. Един прост пример - сайта на Вашата сграда, ще има нужда от това някой да актуализира статуса на продадените помещения. Това може да стане с административен панел или с договорка между Вас и тези, който изработват сайта Ви. Разходите и тук може да варират сериозно, но ще приемем някаква усреднена стойност от 25 лева на месец.

И финално също много важно е времето, за което Вашият сайт ще стане факт. Защото един закъснял сайт може да е шедьовър, който почти никой да не види. Времето няма как да бъде измерено, затова ще го оставим като фактор, но ще го изключим от сумарната цена. А като заговорихме за нея нека направо да я изчислим.

Цената на създаване на сайт за 24 месеца ще ви струва

1500/24 + 30 + 25 = 117,50 лв/месец

С известни колебания в рамките на ±20% това би трябвало да е месечния бюджет ви за присъствие в Интернет.

Като алтернатива на всичко това може да посочим, че сграда с гореспоменатите параметри, в selapt.com, ще Ви струва 30 лв/месец. Срещу тази цена, Вие ще получите напълно функциониращ сайт, за който няма нужда да плащате пари за създаване, няма нужда да купувате домейни и в който Вие сами контролирате и актуализирате информацията.

Наред с това, ако отчетем и факта, че абонаментните планове, включват няколко сгради то в такъв случай разхода на сграда в selapt.com става около 30/4 или 7,5 лв/месечно.

Или с други думи за около 16 пъти по-малка цена, Вие може да осигурите присъствието на сградата си в Интернет. При това за около 30 минути, които ще са ви необходими за въвеждането на самата сграда.